Wat maakt verf gezond voor je huis?

Als je de muren van je huis een nieuw kleurtje geeft, wil je niet alleen een mooie uitstraling, maar ook een gezonde leefomgeving. Verf heeft namelijk directe invloed op de luchtkwaliteit in huis. Bij het kiezen van een gezonde én duurzame verf kom je vaak termen tegen als organische verf en anorganische verf. Maar wat betekenen die nou precies? En welke past het beste bij jouw wensen? In deze blog ga ik dieper in op de verschillende soorten verf en leg ik op een eenvoudige manier de verschillen uit.

Organische verf
Organische verf wordt meestal gemaakt van aardolie. De standaard verf voor kozijnen of muren, of die nu op waterbasis is of niet, bestaat eigenlijk uit een soort plastic, afkomstig van fossiele (organische) bronnen. Ook in watergedragen verf zitten vaak extra toevoegingen, zoals weekmakers en biociden, die ervoor zorgen dat de verf goed blijft en schimmelvrij blijft.

Erik van Greenpaints omschreef het treffend:
“Stel je houdt een boterhamzakje tegen de muur aan…
dat is wat deze verf doet. Helemaal afgesloten!”


Met andere woorden: organische muurverf sluit de muur af, waardoor deze niet goed meer kan ademen. En dat kan leiden tot schimmel, vochtschade en een slechter binnenklimaat. Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat er precies in je verf zit.

Duurzame organische verf – ook wel biobased verf genoemd
Er bestaat ook organische verf die gemaakt is van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen zoals planten, bomen, gewassen of natuurlijke reststromen. Denk aan verf op basis van oliën, wassen of harsen. Hierbij wordt een biobased bindmiddel of hulpstof gebruikt. Er zijn verven die volledig natuurlijk zijn, maar de meeste zijn deels biobased en bevatten dus óók nog componenten op basis van aardolie.

Een verf op natuurlijke basis klinkt aantrekkelijk. Maar omdat deze natuurlijke ingrediënten kunnen bederven, worden er vaak alsnog kunstmatige stoffen aan toegevoegd – zoals weekmakers, biociden en oplosmiddelen – om de verf houdbaar te houden. Dat maakt dat ook bioplastic de ademende werking kan beperken en mogelijk schadelijke stoffen afgeeft. Toch bevatten deze verven vaak aanzienlijk minder schadelijke stoffen en nauwelijks oplosmiddelen. Ze zijn dus meestal een stuk gezonder dan de volledige organische varianten. Let bij deze verfsoorten op keurmerken als Natureplus, OK Biobased en het EU Ecolabel. Die geven aan dat een verf veilig is voor mens en milieu.

Anorganische verf
Anorganische verf wordt gemaakt van minerale grondstoffen, zoals kalk, leem of zand. Omdat deze mineralen niet kunnen bederven, zijn kunstmatige toevoegingen of biociden niet nodig. Deze verf is van nature schimmelwerend! Minerale verf is ademend, duurzaam, onbrandbaar en draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Het geeft de muur een natuurlijke uitstraling en laat je muur op een gezonde manier reageren op vocht.

Waarom is een ademende muur goed? Een ademende muur heeft het vermogen om vocht op een natuurlijke manier op te nemen én weer af te geven. Veel organische verven sluiten de muur af, waardoor vocht geen kant op kan. Anorganische verf doet juist het tegenovergestelde: het laat vocht door, zonder dat je muur nat of klam wordt.

Waarom is een gezond binnenklimaat belangrijk? Een gezond binnenklimaat draait om balans. Niet te vochtig, maar ook niet te droog. De lucht in huis heeft namelijk invloed op hoe we ons voelen: denk aan droge ogen, hoofdpijn of juist een muffe, benauwde ruimte. Een goede luchtvochtigheid helpt je lichaam ontspannen, maakt ademen makkelijker en voorkomt schimmelvorming of allergieën.

Wat is dan een goed vochtpercentage? Idealiter ligt de luchtvochtigheid in huis tussen de 40 en 60 procent. Is het lager, dan kan de lucht droog aanvoelen. Is het hoger, dan wordt je huis juist aantrekkelijk voor schimmels en bacteriën. Een ademende muur helpt om die balans op een natuurlijke manier te bewaren. Zonder ingewikkelde apparaten of chemische toevoegingen.

Welke verf kies jij?
De keuze tussen organische en anorganische verf hangt af van wat jij belangrijk vindt. Wil je verf die deels uit hernieuwbare grondstoffen bestaat en vaak minder schadelijke stoffen bevat dan standaard verf? Dan kan een biobased verf een goede keuze zijn. Wil je echter een verf die écht ademend is, vrij van kunstmatige toevoegingen en helpt om het binnenklimaat gezond te houden? Dan is een anorganische, minerale verf de meest natuurlijke én duurzame optie.

Let op: als je muur al is geverfd met een organische verf, dan kun je die niet ineens ademend maken door er een minerale verf overheen te zetten. De onderliggende laag blijft dampdicht. Toch heeft het wél voordelen om alsnog een minerale verf aan te brengen. Je creëert namelijk een natuurlijker, gezonder oppervlak dat bijdraagt aan een beter binnenklimaat. En: je maakt het in elk geval niet nóg dampdichter door er een extra plastic laag overheen te schilderen.

Wil je weten welke verf ik zou aanraden of heb je hulp nodig bij het kiezen van een kleur? Neem gerust contact met me op, ik denk graag met je mee.

Lees ook mijn blog over kleur voor meer inspiratie!

Volgende
Volgende

Dol op wol